Wijn en spijs combinaties, waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Ben je een liefhebber van een mooi glas rode wijn? Of heb je liever een witte wijn bij je wijn en spijs combinatie? Ongeacht je voorkeur is er genoeg keuze en je kan tegenwoordig gemakkelijk je wijn online bestellen. Als je opzoek bent naar mooie wijn en spijs combinaties dan kan je op internet genoeg inspiratie vinden, maar misschien is het juist wel leuker om er zelf eens mee te gaan experimenteren. Bij het zoeken naar de juiste wijn voor een gerecht is het belangrijk om de balans en het evenwicht in de gaten te houden. Een goede wijn en spijs combinatie zorgt er namelijk voor dat zowel het gerecht als de wijn naar een hoger niveau wordt gebracht, zonder dat het andere op de achtergrond verdwijnt. Er zijn sommige wijnen die van smaak veranderen op het moment dat je er een bepaald stukje spijs bij eet. Je kan hierbij denken aan een mooie chianti gecombineerd met een lekker stukje oude kaas. Uiteraard zijn er vele mogelijkheden op dit gebied.

Zelf opzoek naar de beste wijn en spijs combinatie

Zelf mooie combinaties maken op het gebied van wijn en spijs is helemaal niet zo moeilijk. Het belangrijkste is dat je verschillende zaken in het oog houdt. Om te beginnen zou je eens op onderzoek uit moeten naar de verschillende druivenrassen. Iedere soort druif heeft bepaalde smaakcomponenten die mooi in evenwicht kunnen zijn met het juiste gerecht. Houd hierbij rekening met zoet, zuur, bitter, zout en umami. Daarnaast is het vaak slim om te bekijken welke streekgerechten normaal in de originele wijnstreek geserveerd worden met de wijn. Vaak zijn dit goede combinaties. Als men er veel kip eet, dan past de wijn daar waarschijnlijk ook goed bij.

Andere zaken waar je rekening mee houdt bij wijn en spijs combinaties

Een andere zaak die je in het oog moet houden is het volume van het gerecht. Een krachtige en kruidige stoofschotel heeft ook een vergelijkbare mooie rode wijn nodig. Een stevig stukje gegrild vlees past goed bij een stevige rode malbec wijn. Een lichte salade past vaak mooi bij een witte frisse en fruitige wijn. Let altijd op de smaakintensiteit. Vaak gaat het niet om het hoofdingrediënt, maar de toevoegingen zoals sausjes, dressings en zelfs de wijze van bereiden.

Geef een reactie