Als je wel eens in de tuin te klussen aan het schuurtje, je een nieuw terras legt of de eettafel van de buurvrouw repareert, weet je dat hout een eigen leven leidt. Door weersomstandigheden of vochtigheid in huis kan het hout hierop reageren. In dit blog leg ik je meer uit over de werking van hout en hoe het reageert op verschillende situaties.
Natuurlijk product
Hout is uiteraard een product dat uit de bossen komt, waar het als klein plantje begint en uitgroeit tot een volwaardige boom. In al deze jaren van het groeiproces verandert het hout en maakt het verschillende seizoenen mee. Dit verandert niet wanneer je het hout in iets verwerkt. Het zal uiteraard niet doorgroeien, maar bij verschillende weersomstandigheden verandert het hout wel degelijk mee. Zo reageert hout veelal op de vochtigheid van een plek. Bij nat weer of hoge luchtvochtigheid zet het hout uit. Bij koud weer of een lage luchtvochtigheid krimpt het juist. Door deze afwisseling, mede mogelijk door de verandering van de seizoenen, kan zorgen voor het verslechteren van de houtkwaliteit. Voor hout in de tuin kan je daarom het beste gaan voor hardhout. Deze dichtere vorm hout is harder en zwaarder, waardoor vocht minder goed de kans heeft om er tussen te komen. Hierdoor blijft de kwaliteit een stuk langer in orde.
Aantasting
Maar wat gebeurt er dan precies wanneer het hout uitzet en krimpt? Dit heeft een aantal nadelen. Één van deze nadelen is scheurvorming. Door het groter en kleiner worden van de planken of balken kunnen er scheuren ontstaan. Dit gebeurt voornamelijk in het warmste seizoen: de zomer. Een voordeel aan de scheuren is dat het geen afbreuk doet aan de sterkte van het hout. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het instorten van jouw blokhutje.
Naast scheuren kan droogte ook zorgen voor het krom worden van de planken. Daarom is het een goed idee om na aanschaf van het hout in de winkel of hout online, direct aan de slag te gaan. Zo geef je het weer een kleinere kans om het aan te tasten.
Een laatste vervelende vorm van aantasting zijn de vlekken of de verkleuringen in het hout. Dit is nou eenmaal iets wat gebeurt door de zon. Het hout zal op een gegeven moment grijzer gaan kleuren door de UV-straling dat het opvangt. Hier heb je helaas weinig invloed op. De vlekken die je kan tegenkomen op het hout kunnen komen door eventuele metalen rondom het hout. Als je bijvoorbeeld spijkers in het hout slaat kan het hout vlekken gaan laten zien.
Hopelijk ben je wat wijzer geworden over de werking van hout!