Klussen in huis, iets voor jou?

Het is handig wanneer je zelf wat klusjes in en om het huis kunt doen. De meeste mensen lukt het nog wel om een schilderijtje op te hangen, een kapotte lamp te verwisselen en de tuin te onderhouden. Sommige mensen zijn echt handig en hebben klussen in huis als hobby. Ook wanneer je denkt dat je twee linkerhanden hebt, zijn er nog genoeg klusjes die je zelf eens kunt proberen. Je kunt meestal meer dan je denkt. De meeste bouwmarkten hebben allerlei klushulpen op papier en digitaal beschikbaar en op Youtube vind je voor alle mogelijke klussen tutorials.

Klussen voor beginners

Bij sommige bouwmarkten, maar ook bij volksuniversiteiten, kun je kluscursussen volgen: een korte introductie in het gebruik van materialen en gereedschappen voor de meest voorkomende klussen in huis. Je leert er de basis van bijvoorbeeld schilderen, elektronica, timmeren en loodgieten. Voor vrouwen zijn er vaak zelfs speciale cursussen. Heb je de smaak te pakken, dan kun je vervolgcursussen volgen of zelf aan de slag, eventueel met hulp van instructievideo’s of een boek. Wanneer je begint met de meer eenvoudige klusjes dan bouw je zelfvertrouwen op en durf je steeds meer.

Wat doe je zelf doen in huis?

De basisregel is hier: doe wat je zelf kúnt doen, wat je leuk vindt en wat je graag wilt leren. Schilderen is een klus die stap voor stap te leren is, geen al te duur gereedschap vergt en een mooi resultaat oplevert. Behangen is voor veel mensen misschien geen favoriete klus, maar het is niet moeilijk te leren en levert snel en zichtbaar resultaat. Probeer ook de klusjes te leren die vaak voorkomen: een plank ophangen, kleine elektrische klusjes en kleine schilderklusjes.

Misschien toch uitbesteden aan een professional?

Er zijn klussen die je beter niet zelf kunt doen. Dan gaat het bijvoorbeeld om klussen aan installaties voor gas en elektriciteit. Dat is gebonden aan regelgeving en niet ongevaarlijk om zelf te doen. Ook grote bouwklussen als een dakkapel aanbrengen of een verlaagd plafond aanbrengen zijn zulke lastige klussen dat je ze misschien maar aan een professional moet overlaten. Het leggen van een houten vloer en de afwerking daarvan is ook een klus die je misschien beter aan een deskundige kunt overlaten. Tot slot is stucwerk ook iets voor de professional. En wanneer je zoekt op stukadoor Den Haag (of op jouw eigen woonplaats), zul je zien dat je tegen een redelijke prijs een goede stukadoor kunt vinden die de klus snel en goed voor je klaart.

Geef een reactie