Een lening voor een motorvoertuig: Hoe werkt dát dan?

Wist je dat je een hypotheek kan afsluiten voor je nieuwe auto? Dat is wellicht wat kort door de bocht; je noemt het natuurlijk geen ‘hypotheek’ als je het hebt over een motorvoertuig, maar wat wél bestaat is een lening om een (deel van) je nieuwe motor of auto mee te financieren. Kan je dan nu eindelijk aan je financieren motor of je autofinanciering denken, terwijl je het zelf telkens net niet rond kreeg? Lees gauw mee voor alle ins-en-outs. 

Al die leningen 

Allereerst even terug naar de basics. Een lening op een motorvoertuig; hoe werkt dat dan weer? In principe lijkt een motor -of autofinancieringslening wél op een hypotheek in bepaalde aspecten. Je sluit een lening af met het ‘object’ dat je aanschaft dienend als onderpand. Mocht jij dus niet langer garant kunnen staan voor het terugbetalen van de lening, dan krijgt de verstrekker van de lening dat object als compensatie, tenzij er bij het afsluiten van jouw specifieke lening andere afspraken worden gemaakt. Ook betaal je bij deze lening elke maand een premie; deze is opgemaakt uit verschillende factoren, waaronder het risico dat jij vormt voor de bank of de andere geldverstrekker of instantie waar je bij besluit te lenen. 

Opgelet!

Dat risico is sowieso iets om even bij stil te staan, ook vooral voor jezelf. Allereerst; het risico voor de bank of andere instantie waar je bij leent. Door hiernaar te kijken wordt onder andere je premie bepaald (en in een eerder stadium; of je überhaupt bij deze instantie een lening gaat ontvangen). Met ‘risico’ bedoel ik in dit geval: hoe waarschijnlijk is het dat jij dit volledige bedrag plus rente gaat terugbetalen, dat jij garant gaat staan voor dit geld? Deze overweging wordt gemaakt gebaseerd op een aantal factoren, waaronder je (maand)inkomen en eventuele (studie)schulden. Maar ook jij moet goed nadenken over het eventuele risico; ga je inderdaad garant kunnen staan voor het volledige bedrag, en waar zitten eventuele stoorzenders in je leven en/of financiën?

 

Lenen is altijd een risico, of het nu om een huis kopen of om een autofinanciering gaat. Maar met een weloverwogen plan én beslissing moet het goedkomen. Kortom; geniet van je nieuwe motorvoertuig, en betaal je premies!

Geef een reactie